TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Tudi  na naši šoli smo v petek, 15.11.2019 obeležili Dan slovenske hrane.  Zavedamo  se uživanja zajtrka, kot pomembnega dela našega dnevnega prehranjevanja, ki nam da energijo za telesne in miselne aktivnosti.
Skozi načrtovane vsebine so učenci črpali pomembna sporočila o naši preteklosti, tradiciji in prehranjevalnih običajih naših prednikov obenem pa ozavestili pomen zajtrka, odnos do zdravega in kulturnega prehranjevanja, pomena lokalno pridelane hrane, problem zavržene hrane,...
Tradicionalni  slovenski zajtrk je bil sestavljen iz: mleka, masla, kruha, medu in jabolka.
Dobavitelji živil za  Tradicionalni slovenski zajtrk so bili:TSZ 2019 plakat
•    mleko -    kmetija Kuzma Skakovci – DONACIJA
•    med   -     čebelar Miroslav Bertalanič Skakovci in
                      Čebelarstvo Vogrinčič  Krašči - DONACIJA
•    kruh   -    Turistična kmetija Ferencovi Krašči
•    jabolka – Sadjarstvo Šipoš Štefan Krašči
•    maslo   -  Pomurske mlekarne

Vsem dobaviteljem živil  se iskreno zahvaljujemo.

 Učenci razredne stopnje so izvedli naravoslovni dan:

1.razred -  učenci so se peš odpravili na ekološko kmetijo  Flisar Gjergjek v   
       Korovce, kjer so spoznali vsakodnevna opravila na kmetiji in si     
       ogledali živali na pašniku (krave dojilje).

2. razred –  dopoldan so preživeli na kmetiji Šipoš v Kraščih, kjer so si ogledali  
                   sadovnjak in spoznavali vrste sadnega drevja,  sušilnico sadja, hladilnico.
                   Sortirali  in spoznavali so sorte jabolk, rezali krhlje, okušali jabolka,…

3. razred -  učenci so izvedli sadno delavnico in pripravili ( sadno kupo, sadna  
                   nabodala, sadni krožnik, sadne ježke in smuti )

4. razred–  učenci so si ogledali usmerjeni kmetiji Horvat in Kuzma v Skakovcih in
                   spoznavali na kakšen način se prideluje in predeluje hrana ( goveja živina,  
                   prašičereja in si ogledali poljske pridelke ( zelje, krompir,…

5. razred – učenci so se preizkusili v kulinarični delavnici v gospodinjski učilnici in   
                  pripravili kolačke iz kvašenega testa, pico, »posolanko« ter pirino pecivo.

Učenci  predmetne stopnje so 1. šolsko uro izvedli razredno uro na temo: Zdrava prehrana.

Zajtrka sta se udeležila tudi župan Danilo Kacijan in čebelar Miroslav Bertalanič.

Fotografije


 

Obiskovalci

Na strani je 706 gostov in ni članov .