TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK
Tudi na naši šoli smo v petek, 15.11.2019 obeležili Dan slovenske hrane. Zavedamo se uživanja zajtrka, kot pomembnega dela našega dnevnega prehranjevanja, ki nam da energijo za telesne in miselne aktivnosti.
Skozi načrtovane vsebine so učenci črpali pomembna sporočila o naši preteklosti, tradiciji in prehranjevalnih običajih naših prednikov obenem pa ozavestili pomen zajtrka, odnos do zdravega in kulturnega prehranjevanja, pomena lokalno pridelane hrane, problem zavržene hrane,...
Tradicionalni slovenski zajtrk je bil sestavljen iz: mleka, masla, kruha, medu in jabolka.
Dobavitelji živil za Tradicionalni slovenski zajtrk so bili:
• mleko - kmetija Kuzma Skakovci – DONACIJA
• med - čebelar Miroslav Bertalanič Skakovci in
Čebelarstvo Vogrinčič Krašči - DONACIJA
• kruh - Turistična kmetija Ferencovi Krašči
• jabolka – Sadjarstvo Šipoš Štefan Krašči
• maslo - Pomurske mlekarne
Vsem dobaviteljem živil se iskreno zahvaljujemo.
Učenci razredne stopnje so izvedli naravoslovni dan:
1.razred - učenci so se peš odpravili na ekološko kmetijo Flisar Gjergjek v
Korovce, kjer so spoznali vsakodnevna opravila na kmetiji in si
ogledali živali na pašniku (krave dojilje).
2. razred – dopoldan so preživeli na kmetiji Šipoš v Kraščih, kjer so si ogledali
sadovnjak in spoznavali vrste sadnega drevja, sušilnico sadja, hladilnico.
Sortirali in spoznavali so sorte jabolk, rezali krhlje, okušali jabolka,…
3. razred - učenci so izvedli sadno delavnico in pripravili ( sadno kupo, sadna
nabodala, sadni krožnik, sadne ježke in smuti )
4. razred– učenci so si ogledali usmerjeni kmetiji Horvat in Kuzma v Skakovcih in
spoznavali na kakšen način se prideluje in predeluje hrana ( goveja živina,
prašičereja in si ogledali poljske pridelke ( zelje, krompir,…
5. razred – učenci so se preizkusili v kulinarični delavnici v gospodinjski učilnici in
pripravili kolačke iz kvašenega testa, pico, »posolanko« ter pirino pecivo.
Učenci predmetne stopnje so 1. šolsko uro izvedli razredno uro na temo: Zdrava prehrana.
Zajtrka sta se udeležila tudi župan Danilo Kacijan in čebelar Miroslav Bertalanič.