TEDEN SLOVENSKE HRANE IN TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK
V skupini Murenčki so v tem tednu pripravili bananin smuti, izdelovali so čebelice iz papirnatega krožnika ter jih pobarvali s prstnimi barvami ter se ob slikanicah pogovarjali o čebelah in zdravi prehrani.
V skupini Čebelice so preživeli čudovit teden, posvečen tednu slovenske hrane in tradicionalnemu slovenskemu zajtrku. Uvodoma so se naučili bibarijo Panj. Spoznavali so sestavine zajtrka: kruh, maslo, med, mleko in jabolko ter se pogovarjali o njihovem pomenu za zdravje. Veliko so se gibali in uživali v igrah in plesu. Med tednom so si pripravili slasten sadni smuti in sirni namaz z malinami, pri čemer so otroci z veseljem sodelovali. Vrhunec tedna je bil petkov zajtrk, ko sta se jim pridružila čebelar in župan. Skupaj so uživali v tradicionalnem slovenskem zajtrku. To je bil nepozaben teden, ki je pri otrocih pustil globok vtis.
V tednu tradicionalnega zajtrka so v skupini Zajčki izvajali številne zanimive dejavnosti. Otroci so spoznavali sestavine tradicionalnega zajtrka, kot so kruh, maslo, med, mleko in jabolko, ter se seznanili z njihovim izvorom. Poseben poudarek so namenili pomenu lokalno pridelane hrane in zdravi prehrani. Spoznali so čebelo in njen ključen pomen za naravo ter življenje ljudi. Odpravili so se na sprehod, kjer so v bližnji okolici poiskali čebelnjak. Otroci so se preizkusili v pripravi zdravih sadnih krožnikov, pri čemer so urili različne spretnosti. Naučili so se tudi pesmico "Tri čebele" avtorice Anje Štefan. Skupaj so izdelali pogrinjke ter lutko čebele, s katero so obogatili prav poseben dan, ko jih je obiskal čebelar. Ta jim je predstavil svoje delo, orodje ter življenje čebel, kar je otroke še dodatno navdušilo.
Najstarejši v skupini Sovice so zdravo prehrano spoznavali preko pogovora, s seznanjanjem s prehransko piramido in ustvarjanjem živilskega semaforja. V sodelovanju z Zavodom Vitica Gornja Radgona so pripravljali sadna nabodala. Otroci so si v tem tednu sami pripravili zdrav hamburger iz sadja. Otroci so spoznavali sestavine tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki so pridelana in predelana v lokalnem okolju. Poslušali so zgodbice Zajtrk, Jabolko, Jure kvak, kvak ter likovno ustvarjali na temo Čebelica. V tem tednu so v sodelovanju s Centrom za krepitev zdravja in pod vodstvom Katje Lebar izvedli delavnico »Moj srček«, ki so jo začeli z umirjenim dihanjem, nadaljevali s pravljično jogo ter jo zaključili z vodeno meditacijo ob sproščujočo glasbi.
Tekom tedna so si v skupini Metuljčki pripravili različne vrste čaja – od sadnega, zeliščnega do osvežilnega ledenega. Pripravili so si tudi zdrav obrok - smuti, pri čemer so aktivno sodelovali vsi otroci. Teden pa so zaključili na prav poseben način – z okusnim slovenskim tradicionalnim zajtrkom in obiskom čebelarja.