TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK nov 2017 06Na dan slovenske hrane, v petek, 17.11.2017 smo na naši šoli obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk.
Na razredni stopnji so izvedli naravoslovni dan s pogovorom o zdravi in lokalno pridelani hrani.
Sledil je tradicionalni slovenski zajtrk sestavljen iz: mleka, masla, kruha, medu in jabolka.

Dobavitelji živil za Tradicionalni slovenski zajtrk so bili:
mleko - kmetija Kuzma Skakovci - DONACIJA
med - čebelar Ljubo Bertalanič Skakovci - DONACIJA
kruh - Izletniška kmetija Kozelinovi Gerlinci
jabolkaŠipoš Štefan Krašči
maslo - Pomurske mlekarne
Vsem dobaviteljem živil se iskreno zahvaljujemo.

Po zajtrku je učence obiskal tudi čebelar Miroslav Bertalanič, jim predstavil način pridobivanja medu, čebelarske pripomočke in opremo ter povedal veliko zanimivosti o čebelah in čebelarstvu.
Sledile so delavnice:
1. r – izdelovali so jedilni pribor in na izrezane krožnike lepili primere zdrave hrane
2. r – preizkusili so se v pečenju medenjakov in pripravili sadno kupo.
3. r - slikali so na panjske končnice
4. in 5. r so se zjutraj z avtobusom odpravili na ogled kmetije Sadjarstvo in čebelarstvo, oljarna Štesl v Gerlince. Tam so spoznali delo s čebelami in način pridobivanja medu, se seznanili s pridelavo bučnega olja ter poskusili doma pripravljene jedi.
Ker je tudi gibanje ključnega pomena za zdravje, so se učenci v šolo vrnili peš.

Tudi na predmetni stopnji so obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk. Izvedli so skupno razredno uro v šolski jedilnici.
V uvodnem delu so učenci 9.razreda najprej predstavili namen in cilje tradicionalnega slovenskega zajtrka ter dneva slovenske hrane.
Učenci 7. razreda so v predstavitvi razmišljali o tem, zakaj je pomembno, da hrana pride s slovenskih kmetij. Ni pomembno le, kako sestavimo obrok, temveč tudi koliko obrokov zaužijemo čez dan in kakšen je časovni razmik med njimi. Smernice za zdrav način prehranjevanja so predstavile učenke 9.razreda. Učenci 6.razreda pa so predstavili pomen zdravega prehranjevanja, s poudarkom na zdravem zajtrku. V predstavitvi so navedli tudi primere zdravega zajtrka.
Učiteljica Monika Hajdinjak je predstavila izvedene aktivnosti , ki so se izvajale v šolskem letu 2016/17 ter izpostavila glavne ugotovitve in priporočila, ki so bila ugotovljena na podlagi opravljenih aktivnosti.
Predstavila je tudi načrtovane aktivnosti v okviru projekta Hrana ni za tjavendan za tekoče šolsko leto. Učencem je predstavila pomen zmanjševanja količin zavržene hrane in možnosti, ki jih prinaša natečaj Reciklirana kuharija. Učenka iz 9.razreda je predstavila Kuhline nasvete, ki so nastali ob lanskoletni izvedbi. Gre za napotke o načinih ravnanja s hrano, ki ostaja v gospodinjstvih in bi bila lahko še uporabna.

Galerija

Povzetke strnila in zapisala: Brigita Kolmanko


 

Obiskovalci

Na strani je 179 gostov in ni članov .