PROJEKT ERASMUS +: WE SAY THAT STOP WASTING

PRVA MOBILNOST NA POLJSKEM – VARŠAVA

Prihod v VarsavoNa naši šoli poteka projekt Erasmus+ z naslovom We say that stop wasting. Z učenci smo se včeraj, 15.1.2023 odpravili na prvo izmenjavo na Poljsko, v Varšavo. Učenci in učitelji smo varno prispeli v glavno mesto Poljske v poznih večernih urah. Med potjo nam je bil namreč zaradi višje sile odpovedan vlak, na katerega bi morali prestopiti (Breclav-Varšava). Zato smo morali počakati na naslednjega. Pot smo sicer nadaljevali in kljub temu, da je bil vlak poln, uspešno in varno prišli na cilj. Kljub večerni utrujenosti, smo na poti s tramvajem do hotela, z zanimanjem in dobro voljo ujeli večerni utrip milijonskega mesta. Veselimo se novih dogodivščin prvega delovnega dne na partnerski šoli.

POTEK MOBILNOSTI PO DNEVIH:

PONEDELJEK, 16.1.2023: Po uvodnem pozdravu in prijetnem srečanju s partnerskimi šolami smo se najprej z uporabo mobilnih telefonov podali na raziskovanje šole s QR kodami. Tako smo spoznali živahen utrip poljske šole s kar 900 učenci. Seznanili smo se s potekom programa. V nadaljevanju smo sodelovali v delavnicah o recikliranju in izdelali zloženke oziroma plakate za naše šole, s priporočili za zaposlene na šoli ter učence o recikliranju. Razmišljali smo tudi o tem, kako še bolj postati zelena šola. Z javnim prevozom in peš smo odšli v Kopernikov znanstveni center v center Varšave, kjer smo aktivno sodelovali na interaktivni razstavi »Prihodnost je danes!« Bilo smo v gledališču robotov in raziskovali skrivnosti fizike. Po ogledu in aktivnostih smo se odpravili na samostojno raziskovanje dela Varšave, seveda peš ob navigaciji in z veliko dobre volje. Večer smo zaključili s kosilom v prijetni pizzeriji Otto Pompierri in s pohodom do hotela.

Galerija

TOREK, 17.1.2023: Potekal je pod sloganom »Zavrži manj, prihrani več, živi dlje« in učenci so tokrat sodelovali v mešanih skupinah. Najprej smo izbrali logotip projekta in veselo zaploskali avtorici zmagovalnega logotipa, naši učenki Nuši iz 9.a. V sodelovalni kreativni delavnici so učenci izdelovali koledarje za leto 2023 na temo recikliranja, zavržene hrane, zero waste filozofiji in podobno. Izdelovali so posterje z naslovom od normalne do zelene šole - zelene prakse za naše šole. Po izvedenih aktivnostih smo se s tramvaji in podzemno železnico odpravili raziskovat mestno jedro Varšave. Ogledali smo si nekatere najbolj zanimive stavbe novejšega dela mesta, med njimi Palačo kulture in znanosti.

Galerija

SREDA, 18.1.2023: Z jutranjim metrojem smo poiskali drugo železniško postajo, s katere smo se z vlakom odpravili na izlet v Krakow. Pot od železniške postaje do univerze smo prehodili peš. Tam smo se najprej udeležili eksperimentalnih delavnic na Univerzi znanosti in tehnologije - AGH. Spoznavali smo kaj je v resnici zrak, kaj vemo o smogu, kakšna je razlika med zimskim in poletnim smogom in podobno. Nato smo si ogledali interaktivno razstavo v AGH Muzeju in se ob izvajanju poskusom zabavali. Sledil je ogled Krakowa, kjer smo spoznali najpomembnejše znamenitosti mesta in se sprehodili po tržnici. Vso pot smo pešačili, saj smo tako potovanju z vlakom dodali še hojo, kot zeleno prakso. Pri kosilu v Krakowu smo se trudili da ni bilo odpadne zavržene hrane in smo hrano tudi medsebojno delili. Potovanje z vlakom nazaj v Varšavo je potekalo v prijetnem vzdušju, učenci so spet sedeli v mešanih skupinah in spoznavali svoje vrstnike, njihov način življenja in kulturo. V večernih urah smo nadaljevali z raziskovanjem Varšave, tokrat v drugem delu, ki so ga vodili učenci.

Galerija

ČETRTEK, 19.1.2023: Bil je namenjen koncertu z naslovom »We are the world, we are the children«. Ogledali smo si tudi film, ki so ga posneli učenci z učiteljico ob priliki priprave na mobilnost. Prireditev je vsebovala pesmi, ki nagovarjajo človeštvo k odgovornemu ravnanju z okoljem in viri za boljšo prihodnost naših otrok. Ob koncu smo sodelujoči prejeli certifikate o mobilnosti in se posladkali z Erasmus+ torto. Po koncertu smo izdelovali reciklirane spominke. Ves teden smo namreč zbirali odpadke v trajnostno vrečko – »Do not be trashy« in sedaj smo iz zbranih odpadkov ustvarjali okvirje za sliko, ki nas bo spominjala na mobilnost. Sledile so športne aktivnosti v mešanih skupinah. Pot smo nadaljevali s tramvajem in podzemno železnico v stari del mesta, kjer smo si ogledali glavni trg, kraljevi grad in ujeli najpomembnejše znamenitosti (trdnjave, muzej Marie Curie, najstarejšo cerkev, predsedniško palačo, univerzo, Cerkev Sv. Križa, Ujazdow park idr.) ter ujeli še utrinke božičnih lučk v Varšavi. Tokrat je bil ogled spet v mešanih skupinah, zato je bil še posebej zabaven. Dan smo zaključili s prijetno večerjo in vožnjo s tramvajem do hotela.

Galerija

PETEK, 20.1.2023: Na začetku smo najprej reševali anketo o projektu in o poteku prve mobilnosti. Tema današnjega dneva so bile kuharske delavnice, katerih ideja je bila, da bi se učenci zavedali pomena celotnega procesa od načrtovanja nakupa surovin do uporabe hrane. Zato so učenci v mešanih skupinah najprej načrtovali izbrane jedi, za katere so napisali nakupovalni listič, v skladu s tem, da ne bo zavržene hrane. Nato smo se odpravili nakupovat v trgovino, surovine so prinesli v trajnostnih vrečkah in pripravili obroke v mešanih skupinah. Ob koncu so učenci povzeli aktivnosti mobilnosti na Poljskem in izdelali sodelovalno e-knjigo na temo zavržena hrana. Dan smo zaključili s plesom v prostorih šole, kjer so se nam pridružili tudi drugi poljski vrstniki. Poljski učenci in učitelji so nas naučili plesati polonezo in prav tako smo se naučili turškega plesa.

Galerija

SOBOTA, 21.1.2023: Prebudili smo se v zasneženo jutro. Po še zadnjem obilnem zajtrku smo se spakirali, odšli še zadnjič v trgovino, kjer smo s pomočjo seznama kupili potrebne stvari za na pot. Nato smo s prtljago odšli na postajo za tramvaj z upanjem, da bomo našli železniško postajo Varšava Gdanska. Seveda nam je uspelo. Prav tako smo kmalu na postaji ugledali napoved za prihod našega vlaka. Ob čakanju na vlak smo se zabavali, saj je vedno bolj snežilo. Vožnja do Breclava je bila prijetna, nekateri so obujali spomine, komunicirali z novimi prijatelji ali se zabavali po svoje. Na vlaku smo opravili tudi kosilo. Še dvakrat smo prestopili, in vedno bolj je postajalo zabavno. Ugotovili smo namreč, da bi tako pustolovščino še ponovili. Z veliko mero dobre volje smo stisnili roke staršem in bližnjim, ki so nas pričakali na postaji Spielfeld Strass ter se še zadnji del poti odpeljali s skupnimi avtomobili.

Galerija

Koordinatorica: Monika Hajdinjak

Obiskovalci

Na strani je 525 gostov in ni članov .