MIZS slo javnis ess

 

Spoštovani starši, učenci!

 

Naša šola se je prijavila na Javni razpis POPESTRIMO ŠOLO za obdobje 2014/2015 in bila na razpisu tudi izbrana.

Javni razpis financirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada. Javni razpis se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007-2013, znotraj 3. razvojne prioritete:«Razvoj človeških virov in vseživljenjskega učenja«, 1. Prednostne usmeritve: »Izboljšanje kakovosti in učinkovitosti sistemov izobraževanja in usposabljanja«, operacija »Spodbujanje izvajanja programov Popestrimo šolo v letih 2014, 2015«.

Namen programa »Spodbujanje izvajanja programov Popestrimo šolo v letih 2014/2015«, je povečati odzivnost učiteljev in drugih strokovnih delavcev v osnovnih šolah na individualne potrebe učencev in hkrati spodbuditi odziv šol na spremembe v lokalnem okolju. Šolam ponuja možnost, da se v večji meri posvetijo vzgojno-izobraževalnim potrebam učencev in sicer zlasti otrokom z učnimi težavami, otrokom iz ranljivih skupin, otrokom s posebnimi nadarjenostmi ter da v okoljih, kjer je majhna ponudba prostočasnih aktivnosti, te razvijejo. Program spodbuja razvoj novih pedagoških strategij in oblik dela, v okviru katerih bodo učitelji izvajali aktivnosti, ki prispevajo k razvoju ključnih kompetenc po priporočilu Evropske skupnosti. Otrokom mora biti ponujena možnost graditi pozitivno samopodobo in samospoštovanje, kar jim omogoča prepoznavanje njihovih sposobnosti, talentov in želja. V okviru programa je ponujena možnost novih zaposlitev, podpira pa se tudi sodelovanje z drugimi šolami.

Na naši šoli bomo začeli izvajati obšolske aktivnosti, v katere se bodo lahko vključevali vsi učenci. Aktivnosti bodo potekale pred in po pouku, v prostih urah, občasno ob sobotah in v počitnicah. Urniki dejavnosti bodo narejeni naknadno, ko bodo oddane vse prijave učencev. Vsak učenec se lahko prijavi na več aktivnosti. Prijavnice je potrebno vrniti razrednikom.

Na OŠ Cankova bomo projekt izvajali v sodelovanju s partnersko šolo OŠ Tišina.

Učenci se lahko vključijo v naslednje aktivnosti:

  • Kako se učiti?

Pri tej aktivnosti bo učencem nudena učna pomoč pri opravljanju domačih nalog in učenju. Učenci bodo deležni dodatnih spodbud pri učenju, spoznali in osvojili bodo različne tehnike učenja, s katerimi bodo hitreje osvojili nova znanja in vsebine. Usmerjeni bodo v aktivnejšo izrabo prostega časa, pri tem pa bodo razvijali tudi samostojnost.

  • Prvi koraki v računalništvo

Učenci se bodo naučili pravilnega rokovanja z računalniki. Spoznali bodo zgradbo in pomen računalništva. Naučili se bodo uporabljati preproste programe in aplikacije namenjene njihovi starosti in izkušnjam. Osvojeno znanje bodo nadgradili z oblikovanjem dokumentov v različnih urejevalnikih besedil ter pripravili preproste projekcije, ki bodo vključevale tudi animacije. Zelo pomembno je, da učence že zelo zgodaj navajamo na delo z računalnikom in pravilno rabo le-tega, saj se pojavlja kot vsakdanjik v samem učnem procesu.

  • Varnost na spletu

Učence moramo usposobiti za varno rabo interneta. Dejavnosti, ki jih bomo izvajali: Družabna omrežja, Spletno in mobilno trpinčenje, Moja identiteta in zasebnost na spletu, Prekomerna raba novih tehnologij, Zaščita računalnika in mobilnih naprav, Neprimerne in nezakonite vsebine, Varna in odgovorna raba mobilnih naprav, Premisli, preden daš na splet, Kako ustvariti spletna varna gesla?, Kaj so osebni podatki na internetu?. Osnovni cilj je, da učenci pridobijo osnovna znanja o varovanju spletne zasebnosti. Spoznali bodo družabna omrežja in se naučili, kako ustvariti varna spletna gesla ter tako zaščititi identiteto in zasebnost na spletu.

  • Počitniška potepanja

Izvajale se bodo različne aktivnosti in skavtske dejavnosti, saj bodo učenci na tak način čas preživeli aktivno v naravi ob praktičnem delu in raziskovanju. Cilji, ki jih bomo pri učencih izvajali: osveščenost do narave, razvijanje prostorske in ravninske predstave, opazovanje, razvijanje logičnega razmišljanja, nadgradnja sporazumevanja v tujih jezikih. Pri dejavnostih bomo uporabljali sodobno komunikacijsko tehnologijo: uporaba mobilnih naprav za potrebe izobraževalnega procesa, digitalni fotoaparat, tablični računalnik, pametni telefon...

  • Šola za nadarjene

Aktivnosti bodo temeljile na različnih oblikah delavnic s področja naravoslovja, tehnike in tujih jezikov ter sodelovanje na prireditvah.

 

Vse aktivnosti so brezplačne!

Obiskovalci

Na strani je 3544 gostov in ni članov .