DRŽAVNO SREČANJE MLADIH RAZISKOVALCEV ZGODOVINE
Obeležitev 100 – obletnice prve svetovne vojne

bistra jun 2015 010V letošnjem šolskem letu smo z raziskovanjem obeležili tudi 100 – obletnico prve svetovne vojne. Učenci iz 9. razreda: Jaša, Ana Kristina, Blaž, Tadeja, Rene, Natalija in Nastja  so raziskovali Sledi prve svetovne vojne v mojem kraju. Nastala je raziskovalna naloga z naslovom  Z Bogom, na veselo sovidenje!, ki odstira doslej še neraziskano obdobje prve svetovne vojne na območju Občine Cankova. Mnogi naši predniki, mladi možje, so ob pozivu cesarja, šli na balkansko, vzhodno ali kasneje na soško fronto. Z Območja Občine Cankova smo ob pomoči različnih virov Pomurskega muzeja iz MS, PA iz MB in Kleklovih Novin našteli 111 mladih mož, ki so odšli v boj. Z raziskovanjem smo odkrivali, kakšno je bilo njihovo življenje na frontah, kako so preko pisem in pesmi ohranjali stike z domačimi. Mnogi so postali žrtve vojne, bili ranjeni ali ujeti, se morda nikoli niso vrnili v svoj rodni kraj. Doma, v zaledju vojne, so ostajale žene, matere, vdove, otroci, katerih življenje je bilo podrejeno vojnim razmeram.
Veseli smo in ponosni, da smo uspeli zapisati delček naše krajevne zgodovine iz časa prve svetovne vojne. Navdihnile in presenetile so nas zgodbe in zapisi vojakov v Kleklovih Novinah. Naše delo ni dokončano, odprle so se nam še številne možnosti raziskovanja.
Mladi raziskovalci zgodovine so se udeležili že tradicionalnega 46. DRŽAVNEGA SREČANJA MLADIH RAZISKOVALCEV ZGODOVINE, ki je potekalo na OŠ Polje v Ljubljani. Ob tem pa so se podali tudi na organiziran ogled Tehniškega muzeja Bistra pri Vrhniki, kjer jih je navdušila predvsem zbirka avtomobilov Tita. Za raziskovalno nalogo Z Bogom! Na veselo sovidenje! smo prejeli ZLATO PRIZNANJE.
Op. Naslov raziskovalne naloge je verz iz slovesa Vogrinčič Antona s Cankove, ki se je tako v pismu poslovil od svojih domačih.

Monika Hajdinjak

Utrinki z Državnega srečanja

 


Obiskovalci

Na strani je 1179 gostov in ni članov .