EKSKURZIJA NA PTUJ

Ekskurzija na Ptuj je bila primer strokovne ekskurzije v okviru izbirnega predmeta Turistična vzgoja. Udeležilo se je je deset učencev. Izvedli smo jo v sredo, 7. junija 2023. Gre za trajnostno zasnovano ekskurzijo, ki vključuje načine prevoza z manjšim ogljičnim odtisom in je avtorsko delo učiteljice, objavljeno na spletnem portalu Uporabna geografija.
S Cankove smo se odpravili z javnim avtobusom ob 11.15 uri. Nato smo se odpravili peš na železniško postajo M. Sobota. Na postaji smo med čakanjem na vlak oblikovali dve skupini, kjer so si člani morali porazdeliti naloge (skrb za navigacijo, za čas, za fotografiranje, za opravljeno nalogo). Z vlakom smo se ob 12.35 odpeljali na Ptuj, kamor smo prispeli ob 13.30 uri. Podali smo se na ogled mesta Ptuj. Naš prvi cilj je bil Ptujski grad. Učenci so sami poiskali pot z aplikacijo in vodili do gradu. Na gradu smo občudovali lep pogled na Dravsko dolino in Ptujsko jezero, Ptujske terme ter na ostanke srednjeveškega in novega dela mesta Ptuj. Na gradu smo si ogledali različne zbirke – spoznali kurentovanje na Ptuju, glasbila in utrinke iz življenja plemiških družin na gradu.

Nato smo se podali na raziskovanje srednjeveškega mesta Ptuj z glavnimi mestnimi znamenitostmi. Ob znamenitostih smo se ustavljali, ko so jih seveda učenci prepoznali in določeni učenci so morali kot turistični vodiči predstaviti glavne značilnosti. Na kar nekaj točkah so nas z zanimanjem poslušali tudi drugi turisti ali domačini. Ustavili smo se v Turistično informacijskem centru na Ptuju, kjer smo ovrednotili turistično ponudbo in opremljenost TIC-a. V zanimivem razgovoru z vodjem TIC-a smo izvedeli veliko o živahnem dogajanju na Ptuju skozi leto.

Po osvežitvi s koktajli v središču mesta, smo pot nadaljevali po mestu. Sprehodili smo se tudi mimo minoritskega samostana, kjer smo si ogledali dvorišče in se nato peš podali na desni breg Ptuja. Prečkali smo most za pešce in se fotografirali ob turistični atrakciji Ptuja, ptujskem prstanu, kot smo izvedeli za poimenovanje od domačinov. Ekskurzijo smo zaključili s prijetnim druženjem ob večerji in sladkanju ter se nato odpravili na železniško postajo. Naučili smo se kaj so prednosti in slabosti javnega prevoza in med drugim izkusili tudi kako je, ko vlak zamuja pol ure. Učili smo se veščin vsakdanjega življenja, situacij, ki jih piše življenje in ki bodo marsikateremu tudi ostale v prijetnem spominu. V Murski Soboti so učence pričakali starši in se odpeljali na Cankovo.

Monika Hajdinjak

Galerija slik

Obiskovalci

Na strani je 261 gostov in ni članov .